Hydroforming

Hydroforming er noe som er uhyre simpelt og veldig lett å få til. Det har vært benyttet til å forme metall på kompliserte måter i lang tid. Noen lager former som de pumper opp noe inni. Vi har gjort den enkleste formen nemlig å bare pumpe opp noen stålplater som en ballong. Det krever at man kan sveise en tett sveis og man trenger en hydraulikk pumpe og vann. Med andre ord enkle midler. Her kommer en liten oppskrift på hvordan det kan gjøres:

Gjør du dette er det på eget ansvar. kom ikke til meg og klag på at du fikk dilla på playstation og sveiset hull i buksene

1. Man klipper til to stålplater og legger dem oppå hverandre

 

2. Så sveiser man sammen platene

(Her sveiser jeg det sammen med TIG sveis men MIG funker også bra)

3. De som ikke sveiser finner fram playstation og motorsykkel simulatoren

Ja det stemmer det er grise moro :-)

4. Mansveiser inn en hydaulikk fitting i den ene enden og en mutter i motsatt ende

 

5. Man kobler på hydaulikkpumpa via en hydraulikkslange og pumper inn vann og passer på å få alle luftbobler ut gjennom mutteren og skrur inn en skrue med kobberskive på

 

6. Man pumper

7. Og pumper

8. Hvis man pumper lenge nok vil det sprekke. Hvis man da ikke har luft inne i "ballongen" så er dette ganske ufarlig. Man mister da trykket med en gang. Erfaringsmessig så er det litt luft så pass fingrene ikke ta akkuart over sveisen fordi  kommer det en tynn vanstråle der kan den skjære.

Resultatet er helt enormt bra. Hvis man gjør en god tilpassingsjobb i starten får man helt perfekt rund form

Når man har radier  ender osv. Vil man få områder som skrukker seg. Der er derfor viktig at hvis man f.eks skal lage eksospotter at man lager de så lange at man  kapper av endene etter på og bare bruker det perfekte området av delen.