Hvordan lage ditt eget glassblåserskap

Hva er et glassblåser skap?

Glassblåserskap er et tett kabinett der man kan glassblåse gjenstander uten at støv og liknende kommer ut i verkstedet. Når man bruker glass som blåsemiddel i stedet for sand blir overflaten mye glattere. Hvis man skal restaurere motorsykler så er det utrolig kjekt å ha et slik kabinett. Aluminium får en matt fin overflate slik som cylinder og topplokk ofte har originalt


Hvordan bygge et glassblåseskap?

(0. Man trenger en kompressor for å drive kabinettet. Kompressoren bør være ganske stor for å kunne gi jevnt trykk under blåsing. Det går å bruke en liten kompressor også men da må man blåse i korte perioder og vente til trykket jobber seg opp. Den minste jeg har brukt har vært en kompressor med 50 liters tank som leverte 240 l/min.)

1. Få tak i en pistol som kan blåse glasset.

Man kjøper sandblåsepistol med fleksibel oppsugingsslange. Det er viktig at pistolen har mulighet til å skru av munnstykket fordi dette må renses med jevne mellomrom. Det er også viktig at oppsamleren er riktig utformet slik at den klarer å trekke opp glasset. Oppsamleren er den delen som sitter i enden av den fleksible slangen og som stikkes ned i glasset. Her er det viktig at det er et skikkelig lufterør som trekker inn tilleggs luft. Glass pulveret blir så kompakt at man ikke klarer å suge luften igjennom det.Ikke kjøp blåsepistolen fra biltema den fungerer ikke bra! Den er et godt eksempel på en dårlig utformet oppsamler.Den billigste pistolen jeg fant var hos Clas Ohlson (Det ligger link på "link siden" min til Cals Ohlson) Den koster 319.- og er meget bra art.nr. 30-3904. Jeg har sjekket denne pistolen opp mot de som selges av proffe blåsefirmaer og de er tilnærmet identiske.

2. Skaffe hansker og glasskuler/pulver

Jeg har kjøpt hansker og glass hos et firma som heter Clemco (adr Tvetenveien 156, Postboks 104 Tveita, N-0617 Oslo. Tel 22 27 14 20 Fax 22 27 31 76)

Hansker ca 200.- kr

Glass ca 450.- kr

3. Finne en gammel støvsuger.

I et slikt kabinett blir det overtrykk når man blåser. Dette må man unngå ellers vil det tyte ut med glasspulver over alt. Man bruker da en gammel støvsuger til dette. Man må bruke støvposen i støvsugeren fordi den også skal suge ut alt svevestøvet i kabinettet (Svevestøvet oppstår under blåsing fordi glasset knuses til enda mindre partikler)

4. Kjøpe inn de andre smådelene

Vi trenger:

2 stk hengsler

2 stk eksenter lås med krok (clas ohlson artnr 21-2689) kr 47.-

1 stk Plexiglass 300x200 (clas ohlson artnr 34_1360) kr 40.-

1 stk Rull tettningslist

1 stk Rist rustfri fåes hos blant annet elfa tingstad og jernvarehandlere. Det er lurt å ikke ha for store hull i rista slik at små deler ikke faller igjennom

Her ser du mitt første glassblåserskap! luka står oppe og du ser lukke klemmene øverst på skapet. Du kan også se gropa som skal samle opp glasset som den "skråboksen på undersiden" denne har litt for liten helling på dette skapet. Jeg har koblet til støvsuger slangen inn øverst på siden av tønna. Dette er gjort fordi det var et tappehull der

5. Lage et kabinett.

Et kabinett kan lages av det meste som er tett og av metall. Glass har en stor evne til å skape statisk elektrisitet så hvis du lager et kabinett i plast vil du alltid ha piggsveis etter å ha brukt det. Jeg har brukt et gammelt oljefat så jeg forklarer videre utfra det.

- Lage et stort hull i den ene enden av tønna som skal bli dør. Det er viktig at det blir en kant igjen nederst (100-150 mm) slik at glasset ikke renner ut når man åpner døra

- Finne en stålplate som passer over dørhullet og stive opp denne plata ved å sveise på noen vinkeljern. Sveise fast hengsler og spenner for å lukke.

- Lage to runde hull til hanskefester. Hullene bør være ca 150mm i diameter avhengig av hvordan hanskene er

- Lage to rør som man skal bruke til å feste hanskene på. Jeg har laget dette ved å bøye en stål plate til en cylinder og sveise sammen for deretter å kappe sylinderen i to.

Lengden på stål plata = 3.14*diameteren. Jeg laget 150mm hull og brukte da en plate som var 3.14*150 = 471 mm lang. Bredden på stålplata bør være 200 mm da kan man kappe den på midten etter at den er sveiset og vips så har du to ringer til å feste hanskene på.

- Sveise inn de to rørene i hullene på tønna. Rørene skal stikke inn i tønna slik at man kan tre hanskene over rørene fra innsiden. For å holde hanskene på plass strammer man rundt hanskene mot røret med en stor slangeklemme eller strips.

- Lage et firkantet hull til vinduet/plexsiglasset

- Legge på plexsiglasset over det hullet man laget til vindu. Bor hull igjennom plexsigasset og gjennom tønna og skru med karosseri skruer. Legg godt med silikon mellom slik at det blir tett.

- Lage et hull og sveise på en liten rørstuss slik at man kan tre innpå støvsuger slangen. Dette skal stå på det øverste punktet i kabinettet.

- Sveise på noen ben slik at kabinettet blir så høyt at det er behagelig å stå med hendene inn i hullene for hanskene.

- Kappe ut et området i bunnen /nederst i tønna slik at man får en oppsamlings grop for glasset. Denne gropa bør ha en dybde på 200 mm fra den vanlige bunnen og gropa bør være 400 mm lang slik at glasset "renner" ned i gropa selv. Hvis man lager gropa dypest mot den ene kanten av tønna så vil slangen og lufterøret stikke opp på siden inne kabinettet og er da ikke i veien.

- Sveise inn noen ører til å legge rista på

6. Montere skapet.

Pass på å rengjør skapet skikkelig før du heller inn glasset. Sjekk gjerne om skapet er tett med trykkluft. Sett på pakningslister ved døra. Bor et hull og stikk inn en slange til trykklufta for pistolen. Denne slangen blir stående i skapet så man trenger bare en liten stump med koblinger. Tett godt med silikon i hullet rundt slangen. Sett inn et lys. Et arbeidslys av lysrørtypen er ypperlig. Lag hull til ledningen og tett godt rundt med silikon. Sett på hanskene og fest med slangeklemme eller strips. Sett på plass ruta med silikon. Koble til støvsugeren til rørstussen på toppen av skapet. Det er fint å lage et lite hull i rørstussen slik at man kan regulere suget ved å skyve slangen. Man kan lage et feste til å holde glassoppsugeren til pistolen hvis man vil. Sett i glassoppsugeren og hell inn glasset. Legg inn risten Husk å lage risten så høy at det er god klaring ned til glasset.

7. Sett i gang å blås

Nå er det bar å koble til trykklufta og starte støvsugeren. Når støvsugeren går skal hanskene suges inn i kabinettet. Blås i vei men pass på at det alltid er sug i kabinettet.

Tips! Det er viktig å rengjøre ting som har vært glassblåst. Hvis du tar motordeler eller liknende så pass på å blåse dem skikkelig rene med trykkluft og deretter vaske dem i en delevasker (eller i oppvaskmaskinen hjemme men husk å ikke bruke oppvaskmaskin pulver, bare vann, det funker bra

Her ser vi inn i det samme skapet som over. Rista har kommet litt ut av posisjon det er fordi jeg ikke har laget noen ører til å legge rista på den ligger bare løst og det er ikke så fint. Du ser tetningslistene rundt kanten er lagt to lister i bredden. Inni ligger et veivhus fra en gammel motorsykkel.

Lykke til

Skrevet av Arild Brudeli 1/9-2000

Dette skapet er bygget av Frode. Har laget en fin trakt i bunnen og bytter mellom glass og sand på noen minutter.

Her er et bilde av en forgasser han har glassblåst. Ser ut som en ny gasser.